Ramazan hazırlığı nedir?

26Ağu08

Sultanahmet Camisi

Sultanahmet Camisi

Son birkaç güdür haberlerde bir ramazan hazırlığıdır gidiyor. Haberi seyrettikçe ‘nedir bu ramazan hazırlığı’ diye düşünüyorum düşünüyorum bir sonuca varamıyorum. Aslında aklıma bir iki cevap geliyor da bunların haber niteliği yok.

Aklımdaki ilk cevap, şu günlerde yaptığım gibi bünyeyi ramazana hazırlamak. Sabah kahvaltısını sıkı tutup, öğlen çok hafif yemek ve aralarda abur cubur yememek. Yani yavaş yavaş vücut saatimi ramazana ayarlıyorum. İnşallah bu hazırlıkla ilk gün oruç beni değil, ben orucu tutacağım.

İkinci cevabım ise, iftar davetleri ile ilgili. Malum çalıştığım için misafirlerimi ancak haftasonları ağırlayabileceğim. Onun dışındaki günlerde muhtemelen ben evin kapısından girdiğim sıralarda ezan okunuyor olacak. Bu durumda misafir davet edebileceğim sadece sekiz günüm var. Eh arkadaşlarımın da çoğu çalıştığından, telefon görüşmeleri ve e-postalar ile hangi gün kimleri davet edeceğimin telaşındayım.

Başka da bir hazırlık aklıma elmiyor. Son olarak muhtemelen ramazanın ilk günü, eve giderken marketten hurma alacağım. Ama bu ufak alışverişi hazırlıktan saymıyorum. Ramazanın manevi tarafı dışında hazırlık gerektirecek bir yanı var da ben mi bilmiyorum?

Etiketler
,
İlişkili Yazılar

“Ramazan hazırlığı nedir?” için 11 Yorum yapılmış.


  1. 1 Fatoş 26 Ağu 2008 12:40

    Canım benim birçok aile Ramazan’a özel mutfak alışverişi (herzaman evlerinde bulunmayabilen sahurluklar iftariyelikler gibi) ve ayrıca Ramazanda halsiz olacağı için dip bucak ev temizliği yapar ( bayram öncesi yine bayram temizliği yapar)küçük bölgelerde yaşayanlar yufka yaparlar taş fırınlarda ekmeklerini yaparlar….

    Saygılarımla

  2. 2 Aslı Çavdar 26 Ağu 2008 12:52

    Merhaba ,

    Önemli bir konuya parmak bastığınız için teşşekür ederim. Size tamamıyle katılıyorum. Ramazan hazırlığı ne olabilir ki.Sanki diğer günler evde yemek yenmiyormuş gibi çılgın ve görgüsüzce alışverişler.
    Kıtlık olacakmışçasına erzak depolamalar falan. Anlayamıyorum doğrusu. Ramazanın özü amacı unutuldu ne yazıkki. Artık Ramazan ayı görgüsüz insanların, körlerle sağırlar misali birbirlerini davet ettiği şaşaalı iftar davetleri ve özünü unutmuş sözde müslümanların ben ondan daha çok çeşit yaptım muhabbetleriyle anılır oldu.

    Herkesi bu konuda bir süre düşünmeye davet edrer, müslüman alemine hayırlı Ramazanlar dilerim.

  3. 3 sadik 26 Ağu 2008 12:58

    Ramazanı ekonomiyi canlandırmak icin bir fırsat olarak gören firmaların reklam kampanyaları..

    Ramazan hazırlıklarına bir ek olarak da çevredeki yardıma muhtaç insanları belirleyip onlara yardım etmek olmalı ki bu da başlı başına bir hazırlık sayılmasa gerek.

  4. 4 Serkan 26 Ağu 2008 14:32

    Ramazan hazırlığı medyanın insanları hareketlendirmek için çıkarttığı bir vesvesedir. Sadece alışveriş duygusunu arttırmaya ve para harcatmaya yarar.

  5. 5 Hediye Özgen 26 Ağu 2008 18:06

    Merhaba Devletşah,

    Yazınızı okuyunca aslında ramazana hazırlanmak gerektiğini düşündüm.Bu hazırlık tabiki manevi olmalıdır.
    Yoksulları şimdiden arayıp bulmalı kimsesizleride listemize yazmalıyız.
    Bize lütfedilen tüm nimetleri gözden geçirmeli,yoluğunu yaşadığımızda neler olabileceğini düşünerek bir kez daha şükretmeliyiz.

    Oruç; insan ruhuna incelik, asalet, adalet ve merhamet gibi güzel duygular kazandırır, insana sabrı, nefse hakim olmayı öğretir; şükür ilham eder; iradeyi kuvvetlendirir; bedeni zindeleştirir, insan zihnini saflaştırır. Dolayısıyla insanın, özellikle ahlaken yücelmesini sağlar.

    oruç tutmak sadece aç ve susuz kalmak demek değildir.
    orucun fert ve topluma yönelik pekçok faydası vardır. Ancak, oruç bu faydalarından dolayı değil, yalnızca Allah’ın emri olduğu için tutulmalıdır. Çünkü ibadetler yalnız Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır.(alıntı)

    Gelecek Ramazan’ın tüm islam alemine hayırlar getirmesini dilerim.

  6. 6 Elif 28 Ağu 2008 13:30

    duygu ve düşüncelerime tercüman olmuşsun,

  7. 7 necla t. 29 Ağu 2008 23:58

    Devletşah Hn. merhaba;
    Şükürler olsun yine bir ramazan ayı’na yetiştik. Bu ay’da aslolan insanın nefsini terbiye etmesi ve bu ay’ın manevi fazlından olabildiğince faydalanmasıdır diye düşünüyorum.Yoksa ölçüyü kaçırıp bazı durumları abartmak, bence “işin öz’ünden uzaklaşıp teferruatla meşgul olmak ” olacaktır.Sevgi ve saygılarımla….

  8. 8 aysenur 30 Ağu 2008 01:48

    Merhaba Devletsah,
    Diger yorum yapan arkadaslara katiliyorum. Pek degisen birsey yok hazirlik olarak evde… Sadece insan ozellikle arefe gunleri normal alisverini yapmakta bile zorlanabiliyor izdihamdan:) Ozellikle iftariyelik ve et alisverisi ile meshur Fatih Malta’da gordugum bu. Birde benim icin hazirlik biraz sitede Ramazan havasi estirmek. Farkli bannerlar ve menu onerileri ekleme telasindayim… E internet caginda siteniz varsa Ramazan hazirligini orayada tasimak hos olsa gerek….
    Hayirli Ramazanlar dilerim

  9. 9 semra 01 Eyl 2008 02:33

    herseyin bir güzeli vardir tabiki her ayle hasirlanir ramasana bu sadece alis veris degildir bisler bunu yapmasak bisden olan cocuklarimis hic bir sey yapmas her sey unutulur bisler kiymetini bilirsek yaparsak bisden olan cocuklarda aynisini yapar her kese hayirli ramasanlar dilerim allaha emanet olun

  10. 10 Ebru 02 Eyl 2008 08:50

    Merhaba Devletsah

    bu cümlenin aslinda cok basit bir aciklamasi var. Cünkü bizim ailedede nesil den nesile kullanilan bir cümle.
    Üc aylara girildiginde zaten baslanir, kimisi tüm 3 ayi tutarak, kimisi birkac gün aralikli oruc tutarak Ramazan karsilanir.
    Ramazan yaklastikca yufkalar acilir, Mantilar, Makarnalar, Eristeler kesilir.. Böreklik kuru yufkalar kurutulur.. Sarmalar sarilip derindonduruculara yerlestirilir.. Tarhanalar yapilir.. vs. vs.
    Kuran okumak icin kücük kücük guruplar olusturulur ve kimin evinde toplanilacagina kararlar verilir. Ramazan gelmeden yardimlar gönderilir (insanlar ramazan gelmeden hazirliklarini yapabilmeleri icin)
    Ramazan gelince de güzel iftar sofralari kurulur, aile toplantilari olur.. Mukabele icin toplanilir.

    „Ramazan Hazirligi“ duyunca bana bunlari cagristiriyor.

    Saygi ve Sevgilerimle tüm müslüman alemine hayirli ramazanlar diliyorum.

  11. 11 EFE MERDE 17 Eyl 2008 20:38

    merhaba ben ramazanı seviyorum çünkü… İnsanların koşturması, topun patlayışı,ezanın okunması benim içimi açıyor.İşte buyüzden ramazanı seviyorum

Yorum yapın

« Back to text comment


  • 01 Jan 1970 at 02:33 Burak Dönertaş
    evet var öyle bir şey. şunlara hazırlanmak lazım. orucu sanki bana tutuyormuş gibi sinirli insanlara, 2 dk daha aç duramayacak kadar gözü dönmüş şöförlere, kimse kusura bakmasın ama dayanılmayacak ölçüde ağız kokusuna, gereksiz dehşet paralar harcanmış lüks iftar yemeklerine ve sofralarına, zilyon tane ramazan temalı reklama kampanyaya, dine bürünen kanallara, iki yüzlü medyaya, vb. vb. vb.
  • 01 Jan 1970 at 02:33 can oktay heper
    her aksam TV den seyrettiğimiz, açan gül ve batan güneş görsellerini unutmayalım. Psikolojiyi buna da hazırlamak gerekiyor.
  • 01 Jan 1970 at 02:33 Muge Cerman
    @Devletşah @Burak ne güzel söylemişsiniz sanırım bizim öğrendiklerimiz ile tatlısu müslümanlarının dini anlayışları uymadığı için anlaşamıyoruz. Bize gösterişten kaçınmamız gerektiği ve basit yaşamanın erdemi öğretilirken onlar AvivaSa reklamındaki insanlar gibi "saç saç paraları saç mantığı ile büyüyorlar.Oruç bir bardak su, bir zeytin tanesi ve bir hurma ile açılır, bunlara sahip olunduğu içinşükredilir, bulamayanlar için dualar edilir. Ben kendi adıma bunları sürdürmeye çalışıyorum.
  • 01 Jan 1970 at 02:33 muratkgirgin
    Tüketim hararetini yeşile mi boyamak? Her topluma bir kıristmıss mı gerek demek acaba ? Belki de sosyolojik bir zaruretdir.