Lutfen

Lutfen

LUTFEN – LÜTFEN zf. (Ar. lutf‘un tekvinli şekli lutfen)

  1. Bir lutuf olarak, lutuf göstererek [kelimenin asıl anlamı bu ise de günümüzde az kullanılmaktadır.] “Ben bu bunu lutfen yapıyorum.” “Çocuğu lutfen affetti.” Kendisine hediye ettiği kurdelayı lutfen çıkarmasını ricâ etmişti (Ahmet Hamdi Tanpınar)
  2. Birinden bir şey istenirken nezâket sözü olarak kullanılır: (Süleyman Nazif’in) Abdülhak Å?inâsi’nin titizliği için söylediği “Garson, lutfen suyu da yıkayınız” sözü bu kebapçı’da geçer (Ahmet Hamdi Tanpınar). Yemekten sonra öğrencileri bahçede toplayınız lutfen Tarık Buğra.
  3. Gönülsüz yapılan işlerde sitem ve kinâye yollu kullanılır: “Nihâyet lutfen bir cevap verebildin.”
Kalıcı bağlantı

Related Posts

3 Responses to Lutfen
  • Ceylan

    Devletşah’cığım Selam!
    Ben bu lütfen lafını çok kullanırım ve kullanmayanlara da kızarım!!! Herkesten, en ufacık birşey bile isterken lütfen demek adetimdir, zevkle yaparım. Å?imdi 3 yaşındaki oğluma öğretiyorum, kulağa o kadar tatlı geliyor ki onun “lüffen anneciğim” demesi! “Lüffen” demezse istediğini yerine getirmiyorum, böyle bir kural koyduk aramızda!!

    Senden de beni lütfen affetmeni isteyeceğim çünkü senden habersiz birşey yaptım! Senin siteni Bloggers Choice Awards’a aday gösterdim ! http://www.bloggerschoiceawards.com

    Umarım bana kızmazsın çünkü siten buna çok layık ama sen de çok mütevazisin bunu kendin yapmayabilirsin diye düşündüm!! Ä°nşallah kızmadın ve belki de sitende duyurusunu yaparsın ki senin okuyucuların da oy verirler! Ben Mutfakta Zen’e ve Yogurtland’e de oy verdim, yine zevkle!

    Duyurusunu yapacak mısın “lütfen” ??
    Sevgiler !

  • Devletşah

    Ceylancığım;

    Çocukların lütfen demesine ben de bayılıyorum. O “t” harfi çıkmıyor ya.. Çok şirin oluyorlar…. Lütfen gerçekten sihirli bir kelime.

    Ayrıca niye kızayım… Çok mahçup oldum. Beni böyle bir şeye layık gördüğün ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

Yorum yapın

YORUMU GÖNDER