Abonelik – RSS Feed

Devletsah.com’da yayınlanan yeni yazıları, Podcast bölümündeki MP3 ses dosyalarını ve VideoBlog bölümündeki MP4 video görüntülerini düzenli olarak takip edebilmek için e-posta grubuna üye olabilir ya da RSS hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Devletsah.com‘daki yeniliklerden haberdar olmak istiyorum.

E-posta Adresim:

RSS Feed Adresi

feeds.feedburner.com/Devletsahcom

RSS Nedir?

RSS "Rich Site Summary" (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Kullanım kolaylıklarından ötürü "Really Simple Syndication" olarak da ifade edilmektedir. Bu özelliğe sahip web siteleri size sitenin özetini de sundukları için, siteyi ziyaret etmeye gerek kalmadan yeni yazılardan haberdar olabilir, bu yazılar hakkında kısa özet bilgileri ya da yazının tamamını okuyabilirsiniz.

RSS Nasıl Kullanılır?

RSS linklerinden faydalanabilmenin pek çok yolu vardır.

RSS hizmeti veren My Yahoo! ve Bloglines gibi servisleri kullanabilirsiniz. Bu servisler sayesinde takip etmek istediğiniz sitelerle ilgili özetleri yine internet üzerinden okuyabilirsiniz. RSS desteğine sahip bir web tarayıcısı kullanabilirsiniz. En yaygın web tarayıcısı olan Internet Explorer’ın böyle bir özellik yok (IE7’de var). Internet Explorer’ın özelliklerini genişleten Maxthon tarayıcısını kullanabilirsiniz. Internet Explorer yerine güçlü bir alternatif olarak Firefox‘u da tercih edebilirsiniz. Bu tarayıcılar RSS desteğine sahip web sitelerini otomatik olarak tespit ederler ve tek bir tıklamayla sizi siteye abone yaparlar. Böylece dinamik olarak güncellenen bir "Sık Kullanılanlar" menüsüne sahip olursunuz.

RSS linklerinden faydalanabilmek için bir "RSS Okuyucusu" da kullanabilirsiniz. Windows platformu için FeedDemon programını, Mac platformu için NetNewsWire ve Linux platformu için de AmphetaDesk programını tercih edebilirsiniz.

Podcast Nedir?

Podcast (ya da Podcasting), RSS yöntemiyle ses/görüntü dosyalarını internet üzerinden dağıtmaktır. Popüler bir MP3 oynatıcısı olan iPod ve ses-görüntü (audio-video) yayıncılığı anlamına gelen broadcasting kelimelerinden türetilmiştir. RSS özelliğine sahip web sitelerinde yayınlanan yeni yazılardan haberdar olup bunları okuyabilmemiz mümkün olduğu gibi; Podcasting özelliğine sahip web sitelerinde yayınlanan yeni ses/görüntü dosyalarından haberdar olup bunları dinleyebilmemiz/izleyebilmemiz ve hatta (iPodder, Doppler gibi) yardımcı yazılımlar ile düzenli olarak bilgisayarımıza indirebilmemiz mümkün olabilmektedir. Bunun dışında sadece yeni yayınlanan dosyalardan haberdar olmak amacıyla RSS yönteminde kullanılan tüm servisler, yazılımlar Podcasting için de kullanılabilir.

Türkçe RSS ve Blog Destek Merkezi

Bu konu hakkında daha geniş bilgi ve kaynağı Türkçe RSS ve Blog Destek Merkezi sitesinde bulabilirsiniz. Burada 3000’in üzerinde kaynağa bağlantı verilmekte, RSS ve blog işlemleri anlatılmaktadır.