SİTE HAKKINDA

Devletsah.com, Devletşah A. Özcan tarafından hazırlanan bir kişisel blog / web günlüğüdür. İlk kurulduğu günden (4 Mart 2005) bugüne (1 Nisan 2009), 5 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği bu sitede 25 milyona yakın sayfa gösterilmiştir. Şu anda ayda ortalama 200.000 kişiye 800.000 sayfa gösterilmektedir.

TEKNİK BİLGİLER (COLOPHON)

Colophon, kitapların ön yüzünde bulunan ve kitabın yazarı, baskı tarihi, basım evi gibi çeşitli bilgileri içeren bölümlere verilen ad. İnternet ortamında da site hakkında teknik bilgilerin verildiği bölümlere genellikle bu isim konuluyor. Devletsah.com sitesi hakkında şu teknik detayları vermek mümkün:

  • Fotoğraflar Sony DSC-F828, Canon Digital Rebel XT (350 D), Canon EOS 40D, Canon PowerShot SD70, dijital fotoğraf makinalarıyla çekiliyor. Bu fotoğraf makinalarıyla ilgili geniş değerlendirme yazılarını buradan okuyabilirsiniz. Fotoğraflar bölümünde her bir fotoğrafın altında teknik bilgilerini (EXIF Data) görebileceğiniz bir link bulunmaktadır. Bu linke tıklayınca fotoğrafın hangi marka fotoğraf makinasıyla, hangi tarihte çekildiğini vb. bilgileri görebilirsiniz.
  • Çekilen fotoğraflar, Picasa ve Adobe Lightroom fotoğraf arşivleme programıyla arşivleniyor ve bazen yine aynı programla rötuşlanıyor. Picasa hakkında kendi sitesinden bilgi alabilir ve programı ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz.
  • VideoBlog bölümündeki video görüntüleri Sony DCR-TRV410E ve Sony HDR-HC3 HDV kamerayla kaydedilmekte ve görüntüler Sony Vegas programıyla montajlanmaktadır.
  • Sitenin içeriği 2005 – 2007 yılları arasında Typo3 içerik yönetim sistemi (CMS – Content Management System) ile güncellendi. Açık kaynak kodlu bu içerik yönetim sistemiyle ilgili ayrıntılı bilgileri typo3.com ve typo3.org adreslerinden bulabilirsiniz. 2007 yılından itibaren WordPress kullanılmaya başlandı. WordPress Türkiye sitesinde bu sistem hakkında Türkçe içeriğe ulaşabilirsiniz.
  • Sitede yayınlanan yazıların özetleri RSS formatında yayınlanıyor. Dolayısıyla siteyi ziyaret etmeden, yeni yazılardan haberdar olabiliyorsunuz. Bu konu hakkında geniş bilgiyi abonelik sayfasında bulabilirsiniz.
  • Web sitesinin istatistikleri Google tarafından verilen ücretsiz bir hizmet olan Google Analytics ile takip edilmektedir.

İLKLERİN SİTESİ

Devletsah.com bloglar dünyasında web 2.0 teknolojilerinin kullanımında gösterdiği öncü rol ve profesyonel özgün tasarımıyla dikkat çekmektedir. Pek çok ilke imza atan Devletsah.com, Nisan 2005’te özellikle görme özürlüler tarafından beğeniyle karşılanan ilk sesli yemek tariflerini yayınladığı podcast ve Kasım 2005’te ilk görüntülü tarifleri yayınladığı videoblogla sanal alemin en güvenilir ve en çok takip edilen siteleri arasına girmiştir. 1 Ağustos 2007 tarihinde de Türkiye’nin ilk sanal yemek dergisi olan Yemek.Nâme’nin ilk sayısı kendi adresinde (http://yemek.name) yayın hayatına başlamıştır.

OKUYUCU PROFİLİ

Devletsah.com’un okuyucu kitlesi ağırlıklı olarak büyük kentlerde yaşayan ve çalışan kadınlardan oluşmaktadır. Okuyucuların bir kısmı siteye içerik bakımından katkıda bulunurken, bir kısmı da yorumlar ve e-postalarla sitenin gelişimine aktif olarak katılmaktadır. Bunun yanında teknolojiyi yakından takip eden ya da yalnız yaşayan erkek okuyucu kitlesi de vardır.

SİTE İÇERİĞİ

Her gün ortalama 200 kelime uzunluğunda en az 1 yazıyla güncellenen Devletsah.com’da içerik kalitesine çok büyük önem verilmektedir. Sitede günlük yazılar, yemek tarifleri, püf noktaları, kısa bilgiler ve haberler, müzik, sinema, gezi, kültür-sanat ve edebiyat konulu yazılar ve şiirler yer almaktadır. Ayrıca sesli ve görüntülü multimedya içeriğe ve oyunlara da yer verilmektedir. Yayınlanan her türlü içerikte telif haklarına son derece saygı gösterilmekte ve içeriğin %95’i özgün olarak üretilmektedir. 31 Temmuz 2007 tarihine kadar 11 kategori altında 700’den fazla yazı yayınlanmış ve bu yazılara 6000’den fazla onaylanmış yorum bırakılmıştır. Sitede 3000’den fazla fotoğraf ve Google tarafından indekslenmiş 30.000’den fazla sayfa yayınlanmaktadır. İstenilen içeriğe rahatlıkla ulaşabilmek için kategori ve etiketleme yöntemleri yanında arama sistemi de kullanılmaktadır. Ağustos 2007 tarihinde Devletsah.com duyuru grubu kurularak, üyelere haftalık e-bülten gönderimine başlanmıştır.

SİTENİN BAŞARILARI

Devletsah.com bloglar dünyasına getirdiği yenilikler sebebiyle bugüne kadar pek çok kez basında yer almıştır. Ayrıca “Bloggers’ Choice Awards” (Blogcuların Tercihi Ödülleri)ne okuyucuları tarafından aday gösterilmiştir.

SİTE HAKKINDA SÖYLENENLER

TRT, PCNet, Radikal Gazetesi, Zaman Gazetesi, Para Dergisi gibi yayınlar başta olmak üzere birçok gazete ve dergiye konu olmuştur.

  • Bakın ilk Türk “podcasting” örneklerinden birine imzasını atan Devletşah Hanım, bu teknolojiyi kullanarak neler yapmış? Kadınlara yönelik hazırladığı www.devletsah.com web sitesinde ağırlıklı olarak yemek tariflerine yer veren müthiş bir podcasting örneği… Tariflerle ilgili ses ve görüntü dosyaları muhteşem. Ziyaretçilerin yorumları ve Devletşah Hanım’ın bu yorumlara yanıtları da son derece başarılı bir ortam oluşturmuş. Bize gelen dedikodulara göre, margarin üreticisi bazı firmalar bu sitenin sponsorluğunu yapmak üzere şimdiden harekete geçmişler bile…
    Musa Savaş | Gazeteci, Para Dergisi
  • Çok içten ve iyi hazırlanmış yazılar yazıyor ve siteyi çok zenginleştiriyorsun.
    Ahmet Şerif İzgören | Eğitim-Karizma Danışmanı, Yazar, İzgören-Akın Danışmanlık şirketinin yönetim kurulu başkanı
  • Yemek bloglarını bir yemek kitabından ya da televizyondaki yemek programlarından farklı kılan ne peki? Her şeyden önce yemek kitaplarına göre daha sıcak bir atmosfer var. Okuduğu yemek tarifinin nasıl yapıldığını en ince ayrıntısına kadar öğrenebilen hanımlar, soru-cevap yöntemi ile de takıldığı yerleri sorabiliyor. Televizyon programlarından daha çok tercih ediliyor; çünkü paylaşım esas. Yemek siteleri arasında en ilginci www.devletsah.com. Bu site sadece yemek günlüğü formatında değil; orijinal fikirleri ilk kez uygulayan sanal mutfak. Sitenin kurucusu Çevre Mühendisi Devletşah Alhanlıoğlu Özcan, mutfağında yemek yaparken kamerasıyla kayıt yapıp, sitesinde sesli ve görüntülü yemek tarifine yer veriyor. Bu durum en çok görme engellilerin işine yaradığı için çok teşekkür almış. Onu diğer siteler takip ediyor.
    Sevinç Özarslan | Gazeteci, Zaman Cumaertesi
  • Yazınızdan sıradan bir müzik dinleyicisi olmadığınız, hayli birikime sahip olduğunuz anlaşılıyor. Müzik, kabiliyet ve kabiliyetin işlenmesi olarak düşünülür ama aynı zamanda bir felsefe ve düşünce eylemidir. Kesinlikle kültür birikimiyle çok alakalıdır. Yan kültürler olmadan müzik tek başına neredeyse bir hiçtir.
    Fırat Kızıltuğ | Yazar-Bestekâr